Szkolenie barmańskie pierwszego stopnia

Fascynujesz się sztuką barmańska? Lubisz eksperymentować i bawić się smakiem? Od dziś Twoje drinki i koktajle nie muszą być nudne i monotonne. Jeśli pragniesz nauczyć się czegoś nowego i zaskoczyć swoich gości to KURS BARMAŃSKI I STOPNIA jest stworzony dla Ciebie!   Kurs barmański I stopnia to nie tylko praktyczna nauka tworzenia koktajli i drinków, ale także teoretyczna nauka tajników tego fascynującego zawodu. Dzięki niemu możesz odkryć swoją nową pasję, a może nawet nowy sposób na życie?   Program kursu (zajęcia teoretyczne 20% i praktyczne 80%): Historia miksologii, prekursorzy światowej miksologii, miksologia klasyczna a flair. Sylwetka barmana, charakterystyka pracy barmana w różnych typach lokali gastronomicznych. Prezentacja sprzętu barmańskiego i typów szkła barowego, miary barowe. Technologia napojów alkoholowych, towaroznawstwo alkoholowe, historia, charakterystyka, klasyfikacje i znane marki poszczególnych rodzajów alkoholi: wódka czysta, wódki gatunkowe, gin, brandy, koniak, armaniak, calvados, brandy de jerez, grappa, likiery, bittery, whisky (szkocka, irlandzka, amerykańska, kanadyjska, japońska), rum, cachaça, tequila, mezcal, absynt, wino musujące, wino wzmacniane, wermuty. Zasady profesjonalnej degustacji i oceny alkoholi. Przyrządzanie koktajli na bazie wyżej wymienionych alkoholi metodami: building, shaking, stiring, throwing. Zasady serwowania napojów mieszanych. Striped drinks: przyrządzanie shotów warstwowych różnymi metodami. Classic cocktails i modern classic cocktails. Podawanie płonącego likieru sambuca. Podawanie absyntu. Koktajle na bazie wina musującego. Zaawansowane techniki dekorowania drinków przy pomocy różnych składników, np.: carambola, physalis, kumquat, pitaja, marakuja, maraski, ananas, kiwi, banan, cytryny, limonki, pomarańcze, winogrona, melon, arbuz, granat, rozmaryn, suszone cytrusy, rabarbar i inne. Drinki na bazie świeżych owoców przyrządzane przy użyciu muddlera lub blendera. Sposoby podawania tequili. Drinki efektowne i płonące (Rainbow  Shots, Lamborghini Flaming). Free pouring (nalewanie odpowiednich porcji alkoholu „z ręki”, bez użycia miarek barowych). Ergonomia pracy za barem, speed flair, jak pracować szybko i wydajnie, przygotowanie stanowiska barowego. Working flair – jak uczynić pracę bardziej efektowną i widowiskową. Specyfika szukania pracy w gastronomii – jak znaleźć satysfakcjonującą pracę w dobrych lokalach: na co zwracać uwagę podczas przygotowania CV, rozmowy kwalifikacyjnej, dnia próbnego. Podstawy wiedzy o winie, podawanie wina. Obsługa gościa przy barze i na sali: psychologia sprzedaży, sposoby zwiększania wartości rachunku. Piwo, nalewanie i serwowanie piwa. Najnowsze trendy w światowej miksologii: infuzje alkoholowe, przyrządzanie bezalkoholowych syropów i kordiałów, wędzenie koktajli, kule lodowe, miksologia molekularna, żelki alkoholowe, pianki, sferyfikacja, jadalne gąbki, ciekły azot i suchy lód. Koncerny alkoholowe: portfolio/kontrakty/negocjacje.   Kurs trwa 4 dni. Otrzymasz również książkę „Alkohole w Polsce i na świecie – przewodnik barmana”. Certyfikat:  po zdaniu egzaminu otrzymasz Certyfikat Barmana I Stopnia w języku polskim i angielskim (każdy certyfikat posiada unikalny hologram, który uniemożliwia jego podrobienie).

Related Post
Kategoria:

Dla kogo kupić na prezent?



Dla hobbystów:

Dla profesjonalistów:
Podziel się

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie upubliczniony Zaznaczono pola wymagane*



Ta strona użwa ciasteczek.